Co do samego ciasta - jest ono puszyste, wilgotne, nie traci świeżości, a przede wszystkim jest bardzo mocno czekoladowe :)
Składniki:
- 250 g masła
- 200 ml Pepsi
- 75 ml mleka
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 300 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki prawdziwego kakao
- cukier wanilinowy
- tabliczka ciemnej czekolady
- 3-4 łyżki mleka
- 3-4 łyżki kakao (np. Puchatek)
Przygotowanie ciasta zacznijmy od roztopienia masła w kąpieli wodnej. Najwygodniej zrobić to wcześniej, aby później nie czekać na jego ostygnięcie. Szykujemy sobie dwie duże miski. Jedna na składniki suche, druga - na mokre. Do pierwszej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukry oraz kakao. Mieszamy dokładnie. W drugiej misce roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy ostudzone masło, mleko oraz Pepsi. Mieszamy.
Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami. Mieszamy dokładnie (najlepiej dużą drewnianą łyżką) do powstania gładkiej jednolitej masy.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Masę wylewamy na uprzednio wytłuszczoną i obsypaną bułką tartą tortownicę. Wstawiamy do piekarnika na 40-50 minut.
Kilka minut przed wyjęciem ciasta możemy przygotować polewę czekoladową. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Dolewamy po odrobinie mleka (lub też śmietanki kremówki, jeśli posiadamy). Jeśli przesadzimy z mlekiem i wyjdzie zbyt płynna, dodajemy po łyżce słodkiego kakao i dokładnie mieszamy.
Gorącą polewą polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz