sobota, 17 listopada 2012

Ciasto czekoladowe z colą

Nie znam lepiej innego ciasta. Z ciastem czekoladowym znamy się już od bardzo dawna i bardzo lubimy. Nie potrafię policzyć ile razy je robiłam. A przepis zaczerpnęłam od Edyty z bloga Przy kuchennym stole. Naprawdę polecam, bo to właśnie z jej przepisami zaczynałam swoje eksperymentowanie w kuchni :)
Co do samego ciasta - jest ono puszyste, wilgotne, nie traci świeżości, a przede wszystkim jest bardzo mocno czekoladowe :)




Składniki:
  • 250 g masła
  • 200 ml Pepsi
  • 75 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki prawdziwego kakao
  • cukier wanilinowy
Polewa:
  • tabliczka ciemnej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka
  • 3-4 łyżki kakao (np. Puchatek)
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta zacznijmy od roztopienia masła w kąpieli wodnej. Najwygodniej zrobić to wcześniej, aby później nie czekać na jego ostygnięcie. Szykujemy sobie dwie duże miski. Jedna na składniki suche, druga - na mokre. Do pierwszej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukry oraz kakao. Mieszamy dokładnie. W drugiej misce roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy ostudzone masło, mleko oraz Pepsi. Mieszamy. 

Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami. Mieszamy dokładnie (najlepiej dużą drewnianą łyżką) do powstania gładkiej jednolitej masy.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Masę wylewamy na uprzednio wytłuszczoną i obsypaną bułką tartą tortownicę. Wstawiamy do piekarnika na 40-50 minut.

Kilka minut przed wyjęciem ciasta możemy przygotować polewę czekoladową. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Dolewamy po odrobinie mleka (lub też śmietanki kremówki, jeśli posiadamy). Jeśli przesadzimy z mlekiem i wyjdzie zbyt płynna, dodajemy po łyżce słodkiego kakao i dokładnie mieszamy. 

Gorącą polewą polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz