poniedziałek, 19 listopada 2012

Gofry z kremem waniliowym i brzoskwiniami

Gofry w smaku bardzo przypominają popularne naleśniki, mają jednak inną konsystencję. To ciasto nie może się nie udać. Goferki są puszyste, nie za słodkie, smakują nawet "na sucho", bez żadnych dodatków. Polecam :)



Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 6 łyżek oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki cukru
  • 250 g serka waniliowego
  • 200 ml śmietanki kremówki 
  • Śmietan-fix
  • 3-4 połówki brzoskwiń z puszki
  • cukier puder
  • cynamon
Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia, olej i cukier. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i ubite dodajemy do reszty ciasta. Nagrzewamy gofrownicę, wlewamy łyżeczkę oleju, następnie chochlę ciasta - to, ile ciasta należy nalać na jednego gofra zależy oczywiście od tego, jak dużą macie tortownicę. Jeśli pierwszy się nie uda, przy drugim już na pewno będziecie to wiedzieć :)

Śmietankę ubijamy wraz ze Śmietan-fixem. Dodajemy serek i mieszamy do połączenia się w jednolitą masę. Dwie połówki brzoskwiń kroimy w kosteczkę i dodajemy do kremu. Mieszamy. Krem nakładamy na gofry. Pozostałe brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na kremie. Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.
Smacznego :)




Przepis piszę na świeżo po obejrzeniu półfinału MasterChefa - Ale Babka w finale! Ogromna radość i ogromne gratulacje :)

3 komentarze:

  1. ale bym zjadła gofra, to smak wakacji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam gofry! Z kremem i brzoskwiniami to prawdziwy rarytas :)

    OdpowiedzUsuń