Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 6 łyżek oleju
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki cukru
- 250 g serka waniliowego
- 200 ml śmietanki kremówki
- Śmietan-fix
- 3-4 połówki brzoskwiń z puszki
- cukier puder
- cynamon
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia, olej i cukier. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i ubite dodajemy do reszty ciasta. Nagrzewamy gofrownicę, wlewamy łyżeczkę oleju, następnie chochlę ciasta - to, ile ciasta należy nalać na jednego gofra zależy oczywiście od tego, jak dużą macie tortownicę. Jeśli pierwszy się nie uda, przy drugim już na pewno będziecie to wiedzieć :)
Śmietankę ubijamy wraz ze Śmietan-fixem. Dodajemy serek i mieszamy do połączenia się w jednolitą masę. Dwie połówki brzoskwiń kroimy w kosteczkę i dodajemy do kremu. Mieszamy. Krem nakładamy na gofry. Pozostałe brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na kremie. Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.
Smacznego :)
Przepis piszę na świeżo po obejrzeniu półfinału MasterChefa - Ale Babka w finale! Ogromna radość i ogromne gratulacje :)
ale bym zjadła gofra, to smak wakacji :)
OdpowiedzUsuńWyglądają mega pysznie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gofry! Z kremem i brzoskwiniami to prawdziwy rarytas :)
OdpowiedzUsuń