poniedziałek, 12 listopada 2012

Jajka z pastą z tuńczyka

Od czegoś trzeba zacząć. Nie pamiętam już sama od kiedy noszę się z zamiarem stworzenia bloga kulinarnego. Może właśnie teraz jest na to odpowiedni moment, kiedy szykują się pozytywne zmiany w życiu. Zaczynamy wszystko od początku.. a więc zaczynamy od prostej przystawki :)


Składniki:
  • 6 jajek
  • tuńczyk w sosie własnym (puszka ok. 200 g wystarczy)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • natka pietruszki
  • pół cebuli, drobno posiekanej
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. W tym czasie przekładamy tuńczyka w kawałkach do miski i ucieramy blenderem na gładką masę. Drobno siekamy cebulę. Ugotowane jajka studzimy, obieramy, kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka i dodajemy je do tuńczyka. Ucieramy razem ponownie na gładką masę. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu, cebulę oraz natkę pietruszki. Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. (Oprócz natki pietruszki zawsze możemy dodać swoje ulubione świeże zioła. )

Tak przygotowaną pastę nakładamy małą łyżeczką lub papierowym rożkiem do dekorowania tortów (jeśli takowy posiadamy) na połówki jajek w miejsca po żółtkach. Gotowe :)



Pierwsze koty za płoty. Cenne uwagi, życzenia przepisów oraz krytyka mile widziane :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz