środa, 14 listopada 2012

Pomarańczowe tosty

Te tosty to nic innego jak nieco wzbogacona wersja popularnego "chleba w jajku". Do podstawowych składników można dodać np. kakao i aromat pomarańczowy, a już tworzy się coś innego. To zdecydowanie mój ulubiony sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Robię je dość często, bo moja córcia bardzo je lubi :)




Składniki:*

  • 8-10 kromek chleba 
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki mleka
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 3 łyżki kakao
* W przepisie można użyć także mąki. Wówczas ciasto będzie przypominało ciasto naleśnikowe. Tosty będą wtedy bardziej suche niż w wersji bez mąki. 

Przygotowanie:

Jajka, mleko, cukier, aromat i kakao zmiksować razem w misce. Rozgrzać olej na patelni. Kromki chleba moczyć w cieście po minucie każdą. Następnie przełożyć na patelnię i smażyć na złoty kolor. Podawać ciepłe z cukrem, dżemem lub bitą śmietaną - wedle uznania. Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Takie tościki z chęcią zjadam na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, u mnie też królują w porze śniadań, czasem także w porze kolacji :)

      Usuń