Pomarańczowe tosty
Te tosty to nic innego jak nieco wzbogacona wersja popularnego "chleba w jajku". Do podstawowych składników można dodać np. kakao i aromat pomarańczowy, a już tworzy się coś innego. To zdecydowanie mój ulubiony sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Robię je dość często, bo moja córcia bardzo je lubi :)
Składniki:*
- 8-10 kromek chleba
- 2 duże jajka
- pół szklanki mleka
- opakowanie cukru wanilinowego
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 3 łyżki kakao
* W przepisie można użyć także mąki. Wówczas ciasto będzie przypominało ciasto naleśnikowe. Tosty będą wtedy bardziej suche niż w wersji bez mąki.
Przygotowanie:
Jajka, mleko, cukier, aromat i kakao zmiksować razem w misce. Rozgrzać olej na patelni. Kromki chleba moczyć w cieście po minucie każdą. Następnie przełożyć na patelnię i smażyć na złoty kolor. Podawać ciepłe z cukrem, dżemem lub bitą śmietaną - wedle uznania. Smacznego :)
Takie tościki z chęcią zjadam na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńTak, u mnie też królują w porze śniadań, czasem także w porze kolacji :)
Usuńa ja je zrobię, tak mi sie spodobały.
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
Usuń