poniedziałek, 12 listopada 2012

Tarta stracciatella

Aby zachować jakiś ład i porządek powinnam po przystawce podać danie główne. Ale oto wystąpi zamiast niego deser. Pierwsza tarta jaką wykonałam to tarta stracciatella. Przepis na kruche ciasto do tarty zaczerpnęłam z Kwestii Smaku i nieco zmodyfikowałam. Krem to już moja improwizacja. Zapraszam :)


Składniki:

Spód:
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g schłodzonego masła (moja wersja: 130 g masła + 20 g margaryny)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
(Podane składniki wystarczą na dwa kruche spody jeżeli mamy formę o średnicy 24 cm. Dla formy o średnicy 26 cm wykorzystamy 2/3 ciasta z powyższej ilości składników. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm)

Krem:
  • 200 g schłodzonego serka mascarpone
  • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g czekolady mlecznej (lub gorzkiej - wedle uznania) startej na tarce o grubych oczkach
Przygotowanie:

Formę do tarty należy posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać do niej pokrojone w kawałki masło, następnie cukier i sól. Całość miksować, aż powstaną okruchy ciasta. Dodać jajko. Zmiksować lub ręką ugnieść i uformować jedną gładką kulę, którą w następnym kroku rozpłaszczyć na placek i włożyć na około 1 godzinę do lodówki.

Piekarnik nastawić na 190 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy wykorzystując tyle, ile nam potrzeba w zależności od wielkości formy. Najlepszym sposobem będzie rozwałkowanie ciasta bezpośrednio na posypanym mąką papierze do pieczenia. Następnie ciasto wraz z papierem przenosimy nad formę, obracamy "do góry nogami" i wyklejamy ciastem spód oraz boki formy, odklejając tym samym papier. 

Przed włożeniem do piekarnika warto okryć ciasto folią aluminiową i położyć na nim kawałki jabłek lub inne obciążenie po to, aby ciasto nie podnosiło się w trakcie pieczenia. Piec przez 15 minut, po czym usunąć folię i piec jeszcze 13 minut. W czasie pieczenia zabieramy się za prosty w wykonaniu krem.

Śmietanę kremówkę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Porządnie ubitą śmietanę dodajemy w trzech turach do serka mascarpone. Po dodaniu każdej tury delikatnie mieszamy, aby stworzyć jednolitą masę. Gdy taką uzyskamy dodajemy czekoladowe wiórki (warto zostawić ich trochę na posypanie wierzchu tarty).

Masę wykładamy na kruche ciasto. Posypujemy resztą startej czekolady. Warto schłodzić w lodówce przed podaniem, aby masa była sztywniejsza. Smacznego :)


2 komentarze: