wtorek, 27 listopada 2012

Torcik z kremem stracciatella

Kiedy po raz pierwszy robiłam tartę stracciatella przygotowałam zbyt dużo kremu. Aby się nie zmarnował wykorzystałam go w najprostszy sposób, jaki znałam. Szybko upiekłam biszkopt idealny, który jest mi dobrze znany z Kwestii Smaku (przepis niezawodny!) i po przecięciu go na pół, przełożyłam kremem. Prosty, szybki i bardzo smaczny sposób na słodkie popołudnie :)


Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 200 g schłodzonego serka mascarpone
  • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g czekolady mlecznej (lub gorzkiej - wedle uznania) startej na tarce o grubych oczkach

Przygotowanie:

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąki przesiać do miski i wymieszać. Piekarnik nastawić na 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać zaczynając od najmniejszych obrotów miksera. Ubijać ok. 3 minut, dodać łyżkę cukru i stopniowo zwiększać obroty. Co 1-2 minuty dodawać kolejne łyżki cukru. Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach przez kilka minut po czym dodawać po łyżce żółtka. Kolejne żółtko dodać dopiero wówczas, gdy ostatnie wymiesza się z masą. Dodać przesiane mąki w trzech partiach i mieszać łyżką bardzo delikatnie tak, aby nie uszkodzić ubitej piany. 

Ciasto wylać do formy. Piec ok. 35-40 minut aż do suchego patyczka. Wyjąć biszkopt od razu po upieczeniu i energicznie rzucić na blat. Ostudzić.

Przekroić na pół, aby otrzymać dwa blaty z ciasta. Spodni blat można nasączyć np. herbatą, wyłożyć masę i przykryć wierzchnim blatem. Posypać cukrem pudrem i kakaem. 




5 komentarzy:

  1. Hi I'm Ana from Fooduel.com. It is a site in which users vote recipes.
    from 1 to 10.

    There is a ranking of the best recipes and a profile with your voted recipes. Each recipe has a link to the blog which belongs the recipe. This way you will get traffic to your blog.

    It's easy, fast and fun.

    I invite you to enter, add your blog and upload a recipe with a nice photo for user of the world look your recipes.

    You are able to see your stats:

    -Number of visits to your blog from Fooduel.com.
    -Number of votes received every day.
    -Number of votes received by each category.
    -Number of votes for each grade (1-10).
    -Number of votes for each recipe.

    Look this example of one profile stats: http://fooduel.com/stats1.png.

    About Fooduel.com
    http://fooduel.com/about.php

    We would love that you participate with some recipe.

    Regards

    http://www.Fooduel.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda naprawdę bardzo smakowicie, :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń